fredag 11 mars 2011

Det näst näst näst näst näst bästa

Även om han ännu inte blivit vald (trots att mycket ska till för att det inte ska bli så) får man väl ändå förmoda att det blir Håkan Juholt som tar över som partiledare efter Måna.

Reaktionerna på valberedningens förslag har varit spridda. Somliga - däribland flertalet såsse-bloggare - ser positivt på det faktum att valet fallit på en stabil mitten-sosse. Andra vänder sig starkt emot valberedningens kandidat och hotar t o m att lämna partiet om kongressen säger ja till Juholt.

Den allra vanligaste reaktionen är dock förvåning, där t o m analysveteraner som KG och Lena Mellin höjer på ögonbrynen åt valet av Juholt. Och den förundran som uttrycks är väl inte alldeles obefogad - det faktum att Juholt slängts in i partiledarjakten som en sistaminuten-lösning borde vara uppenbar för de flesta.

Om Juholt lyckas ena Socialdemokraterna och på allvar kan utmana Alliansen, återstår givetvis att se. Men det kan konstateras att såssarna återigen befinner sig i samma situation som för fyra år sedan, då Måna valdes till partiledare. Dvs att man efter att ha fått nobben från sex-sju personer, slutligen fått ett ja och därmed nöjt sig med en kompromiss.

Motviljan att ta på sig partiledarskapet har blivit ett märkligt karaktärsdrag hos Socialdemokraterna. Det som i andra partier ses som ett åtråvärt privilegium och som ger upphov till bittra maktstrider, tycks för sossarna hamna i samma klass som att få frågan om man kan tänka sig att tömma 125 latrintunnor efter en festivalhelg. Till slut ställer den som är minst äckelmagad upp och tar en för laget.

Sosseeliten tycks verkligen sky partiordförandeskapet som pesten - något som borde vara föremål för en del oro för alla socialdemokrater med ambitioner som sträcker sig över 30-procentsträsket. Att valberedningen återigen tvingats ta vad de får och lappa ihop en kompromisslösning måste såklart inte betyda att domdagsklockorna ringer för S. Men att Sveriges största politiska parti har en så tanig kandidatpool att de saknar andra möjligheter än att "nöja sig", kan å andra sidan inte direkt ses som ett guldläge.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar