torsdag 24 mars 2011

Absolut mysfylla

Vidar Aronsson - förbundsordförande för Ungdomens nykterhetsförbund - uppmanar i en artikel på Newsmill till revolt mot vad han anser är mediernas romantisering av alkohol. Som exempel tar han vinprovandet i Nyhetsmorgon och "riksmys-fyllot" Plura som i sitt matlagningsprogram struttar runt och dricker vin medan han rör i grytorna. Synen på alkoholen som en idealisk inramning för alla typer av sociala tillställningar måste utmanas i grunden, menar Vidar:

"Rödvinet på den romantiska middagen, nubben vid midsommar och ölen framför fotbollsmatchen på tv är alla hårt inpräglade bilder i våra medvetanden. (...)Men det farliga med alkoholen som kulturskapare är att man romantiserar en beroendeframkallande och skadlig drog."

Att alkohol är en beroendeframkallande drog som orsakar skada i samhället skriver nog de flesta under på. Problemet med Vidar, Gudrun Schyman och de flesta andra nykterhetslobbyister är bara att de ignorerar de 90 % som klarar av att dricka utan att fastna i skadligt beroende. Och som känner att Systembolagets icke-liberala öppettider redan är nog i form av statliga spritpekpinnar.

Vidar Aronsson har givetvis helt rätt i att alkohol genom reklam och media framstår som något trevligt. Och för majoriteten är faktiskt är vin, öl och sprit både gott och förknippat med bra saker. Att angripa media/reklambranschen utifrån deras tendens att romantisera saker som kan vara skadliga faller platt - dels för att det är en omöjlig fight att vinna, men också på sin egen totala inkonsekvens. Ta som exempel:

Ipren - en tablettformad pygméman som spelar gitarr försöker få ett tablettmissbruksframkallande preparat att framstå som intelligent.

Ahlgrens bilar - konsumenterna uppmanas av en flinande tecknad bil att äta syntetiska och sockerstinna godisbitar som fungerar som en fribiljett till fetma, sockerberoende, celluliter och allmän misär.


"Plötsligt händer det" - ja efter att du har hängt vid den enarmade banditen på finlandsfärjan i fem dygn i sträck och spelat bort hela din lön, kanske du lyckas skramla in 75 spänn.

För att inte tala om alla filmer som borde söndercensureras för sitt förhärligande av övervåld, knark och nikotin. Konstigt därför att inte alla människor går runt och sparkar varandra i huvudet, skjuter heroin till frukost och sköljer munnen med Aquavit varje kväll. Och att på Albert Engströms tid - trots frånvaron av både reklamfilmer och plufsiga, vinpimplande medelålders gubbar som lagar mat i TV - så höll halva befolkningen ändå på att supa sig sönder och samman.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar