måndag 16 november 2009

Måndags-galla

I en värld full av irritationsgenererande människokategorier finns det somliga grupper som fyller annoyance-kvoten bättre än andra. Särskrivare, folk med ryggsäck i kollektivtrafiken, sado-pensionärer som tvångsmässigt måste gå och handla under hell-hour kl 17-19 varje vardag (och gör en dygd av att lägga upp varorna så långsamt de bara förmår på bandet), Stockholms alla trafikregelsanalfabeter till cyklister mfl. håller alla en stadig plats på listan. Men nu har det alltså kommit till en alldeles ny grupp som jag kan rikta min misantropi emot. Den känns fräsch. Den känns på. Den känns högaktuell.

Facebook - inte bara det sociala nätverkandets Mecka, utan också ett alldeles förträffligt forum för allsköns störigheter. Pretto-statusuppdateringarna med KP-inspirerade dikter ligger självfallet i en klass för sig. Men utöver dessa anländer med en irriterande frekvens inbjudningar till diverse PK-grupper med floskelslogans kletigare än något Ingela Pling Forsman kokat ihop under sina glansdagar. "Sverigedemokraterna till riksdagen - nej tack" hör till den kategorin. Om man undantar det självklara syftet att kunna stoltsera med en "vifinamänniskorsomtyckerrättgrupp" på Fejjan, fattar jag inte riktigt tanken. Är det 1) att stoppa folk som skulle ha röstat på SD från att gå till valurnorna? eller; 2) att avskaffa demokratin lagom till dagen efter valet 2010 och därmed ogiltigförklara alla röster på SD eller; 3) att genom att bjuda in potentiella SD-väljare till en Facebookgrupp få dessa isåfall ohjälpligt lättmanipulerade individer att radikalt ändra uppfattning?

Det är lite samma retorik som när allas vår LO-Wanja efter valet 2006 deklarerade att hon skulle göra allt för att sätta käppar i hjulet för diverse fackrelaterade reformer som Alliansregeringen planerade genomföra. Svenska folket hade visserligen nyss röstat fram just denna regering och bör då rimligen ha stått bakom de beslut som frau Wanja ville hindra. Men högvälborne LO-ordföranden ansåg sig alltså ha mandat för att köra över en majoritet av folket i de Rätta Åsikternas namn. På samma sätt verkar själva grunden för ovanstående grupp vara att Sverigedemokraterna inte är välkomna i Riksdagen även om de genom demokratiska medel hamnar där.

Efter denna ner-till-minsta-beståndsdel-överanalys av det aningen triviala fenomenet facebookgrupper, kan det konstateras att i-landstillvaron ger upphov till de mest otippade aggressionsproblem. Men det är också då bloggandet kommer väl till pass. Och in the words of Sigge Freud: lite Oidipuskomplex, snabelavund och vardagshat är sunt för själen.