torsdag 26 november 2009

Svinig debatt

Så här i grispest-tider ligger vaccin högst upp på alla innelistor. Vaccinsprutor har blivit ännu mer hot stuff än ett par H&M-producerade Jimmy Choo-pjuck och köerna till vårdcentralerna är längre än till White Room en lördagskväll vid löning. Nästan alla, oavsett om man är kroniker eller på smällen, vill desperat få det där åtråvärda lilla sticket i vänsterarmen. Den som vill ha en lektion i den mänskliga naturens karaktär, kan alltså med fördel studera trängasigförandet i vaccinkön.

Oppositionen i landstinget är inte sena att klandra den sittande majoriteten för det s k "vaccinkaos" som följaktligen nu har uppstått. Det hör självklart till spelreglerna. Men i veckans Pravda gör Vpk:s oppositionslandstingsråd Birgitta Sevefjord och vice gruppledare Håkan Jörnehed ett sällsynt smaklöst påhopp på sjukvårdslandstingsrådet Filippa Reinfeldt. Biggan och Håkan - till vardags två drivna och seriösa politiker - ondgör sig över att medan det råder vaccinkalabalik i Stockholms län, glider fru Reinfeldt runt i Indien och USA "brett leendes" vid makens sida. Pravda - sedan länge känd som massproducent av snaskrubriker med en Stalinistisk touch - är inte sena att nappa på betet och lyckas med den enastående vidriga rubriksättningen "Filippa var i Indien när Simon, 3, dog" (rubriken togs f.ö. sedermera bort). Det insinueras alltså med rubriken att hade bara sjukvårdslandstingsrådet hållt sig hemma i Sverige, hade säkert Simon överlevt. En slutsats som saknar all form av logik och dignitet. Men att tabloider sysslar med sensations-porr är ingen nyhet. Däremot borde man kunna förvänta sig mer av två politiker på den nivå Sevefjord och Jörnehed befinner sig.

Förutom att man tycker att Sevefjordskan som gammal beprövad landstingsveteran borde veta att vaccinationsfrågan är Landstingsstyrelsens ansvar (där Catharina Elmsäter-Svärd är ordförande), känns hela artikeln som ett desperat famlande slag i luften. Landstinget fattade beslut om den vaccinationsordning som bedömdes som mest lämplig, dvs multisjuka, gravida och småttingar först och därefter resten av befolkningen. Men som de flesta vet, är vi inte ett gäng inbitna altruister som vackert låter riskgrupper gå före, utan ser i egenskap av att vi är människor om vårt eget hus först. Det är ingenting konstigt med detta, det är lika naturligt som att ta den sista trippelnöten i Aladdinasken och lämna kvar romrussinet. Effekten blir dock naturligtvis att den tilltänkta ordningen blir omkastad. Men, som Elmsäter-Svärd svarar i en replik på ovannämnda artikel: politiker kan inte ta ansvar för enskilda människors beteende.

Det är dock föga förvånande att just två vänsterpolitiker för denna typ av resonemang. Deras politik bygger ju som bekant på premisserna 1) alla människor är goda och osjälviska och sätter samhällets bästa före sina egna intressen (=kommer snällt vänta på sin tur i vaccinationskön) och 2) politiken ska detaljstyra människors agerande (= en KGB-agent vid varje vårdcentral utifall att premissen 1 skulle visa sig vara osann).

På vänsterfronten intet nytt alltså. Men lite värdighet hade varit på sin plats. Även ett år före valet.