torsdag 28 oktober 2010

Klasskamp på ICA

Pravda presenterar idag en artikel med en verkligt djuplodande klassanalys av fredagsmysvanorna i Sverige. Artikeln, som baserar sig på en egenhändigt utförd studie där matvaruinköpen ställts i relation till medelinkomst och socioekonomiskt område, visar på chockerande resultat. Bland annat får läsaren veta att det moffas mazariner, saft och bea i Vårberg medan finfolket i Bromma går loss på skaldjur och avokado. Fredagsmyset - denna svenskhetens helgedom - är alltså i själva verket en tung klassfråga.

Upprörande är bara förnamnet! Vad som bör göras åt dessa klassbetingade mysklyftor förtäljer dessvärre inte historien. Möjligen kan man tänka sig inkvoterade hummerleveranser till ICA Vårberg varje fredag. Alternativt sänkt skatt på BOBs blandsaft i välbeställda områden, för att främja inköpen av arbetarklass-mysprodukter bland mer förmögna familjer.

Matkvotering eller inte - andemeningen är naturligtvis att de flesta skillnader mellan "grupper" (för att förtydliga: alla som bor i Vårberg är en grupp och alla som bor i Bromma är en annan) är per definition av ondo. Således är det faktum att de lägre klasserna uppenbarligen föredrar att knapra på tacoskal framför räkfrossa, där det senare av tidningen på alla sätt betraktas som finare, en skrämmande konsekvens av klassamhällets skiljelinjer.

"Vi gillar olika" deklarerade Pravda stolt i en anti-homogen kampanj nyligen. Olika så länge det är lika, alltså. Så beware alla fredagsmysare! Klasskonflikterna lurar bakom varje hörn och skrymsle - till och med i din ICA-kasse.