fredag 1 oktober 2010

Arkeltyper och hisspjuck

För en dryg timme sedan höll Fredrik Reinfeldt pressmöte för att presentera Moderaternas nya partisekreterare, till följd av att Schlingeling aviserat sin avgång. Valet föll på Sofia Arkelsten -miljöpolitisk talesperson för (M) och på alla sätt en perfekt arketyp för Nya vi-bryr-oss-faktiskt-om-miljön Moderaterna.

Noterade genast att den annars så pondulöse och myndige Reinfeldt såg aningen fjuttig ut brevid den gängliga Arkelstenen. Inte bra. Den machiavelliske statsmannen gör sig bäst i en alfahannes resliga skepnad.

Freddan verkade dock munter och konstaterade glatt att Sofia A. får den stora äran att bli den första kvinnliga måderata partisekretararen någonsin. Taraaa! För en tiondels sekund trodde vi alla att blomsterbudet från Gudrun Schyman var nära. Ända tills Reinfeldt i nästa andetag la till att det också är första gången partisekreterarskapet blir delat mellan en ordinarie och en vice sekreterare.

Tur. Gängliga kvinnor med en massa makt ter sig inte som smakfulla komplement till kostymnissar med ännu mera makt*. Följaktligen borde Reinfeldt ta ett och annat tips från mästaren i förnekelse-av-blygsam-kroppslängd - Tom Cruise. Under äktenskapet med den betydligt längre Nicole Kidman, satte Tompa i system att alltid stå minst två trappsteg över frugan under fotograferingar. Häromdan kunde man dessutom läsa i onämnbar kvällsblaska att Cruise skaffat ett par specialgjorda s k "hisskor" inför premiären av sin senaste film "Knight and Day", där han tvingades stå brevid ex-modellen Cameron Diaz.

Bakom varje framgångsrik man finns en smart kvinna, säger man ju. En smart kvinna och ett par foträta hisskor (hur funkar dom? trycker man på en knapp som hissar upp en till önskvärd längd? jag vill veta!). Hur som helst så hoppas jag att Sofia tar ut en gruvlig hämnd år 2018, när hon i egenskap av statsminister ger den avdankade Fredrik R. posten som delad utrikesminister med valfri moderatgubbe.



*Alltså, jag måste ju få raljera lite eftersom det har uppstått ett ekande tomrum efter valrörelsen och blogginspirationen därmed inte är på topp. Men tänk efter: auktoritära män eskorteras alltid av pygmékvinnor - I only say Anitra Steen, Hillary Clinton, Laura Bush och hon som är gift med Kinas president. Ja, ni förstår ju liksom vilka problem som skulle uppstått om Paggan Pagrotsky hade blivit statsminister när det begav sig.