måndag 23 augusti 2010

Statistical failure

Näste man till rakning i följetongen "nu är jag stursk och tar debatten med SD" blev FI:s talesperson och Politrukens egen darling - Gudrun Schyman - som gick head-to-head med Jimmie Åkesson i gårdagens Agenda. Smart drag av FI, vars opinonssiffror alltjämt ligger på samma våglängd som medeltemperaturen i Novosibirsk. Klyftigt också av Jimmie och hans crew, som behöver varje liten promille de kan få i jakten på riksdagsspärren.
Temat för debatten var tänkt att kretsa kring det ökade antalet anmälda våldtäkter i Sverige. Problemet var bara att kombatanterna inte riktigt kunde enas om vad som skulle debatteras. Gudrun ville prata genusstrukturer, medan Jimpan ville prata immigranter. Gudrun fick emellertid in en och annan känga mot den föga genusbeläste Jimmie, som blev så ivrig att få till en comeback att han körde över programledaren.

Resultatet blev med andra ord ungefär lika rörigt som en syd-uzbeckisk riksdag under belägring.
Men faktum är att det kan konstateras att t o m Gudrun Schyman kan sälla sig till gänget etablerade politiker som torskat i en debatt mot Jimmie Å. Helt i onödan enligt min mening, eftersom det går att sticka hål på SD-argumentationen lätt som en plätt, bara man vågar ta i den illa beryktade integrationsfrågan.

Svennedemokraterna använder som bekant invandrares "överrepresentation" inom vissa brottskategorier - däribland våldtäkt - som argument mot invandring. Sedan förra året har man dock tvingats backa från påståendet att muslimer begår fler våldtäkter än andra religiösa grupper, eftersom ingen hittills kunnat påvisa existensen av en svensk myndighet som för statistik över brottslingars religiösa tillhörighet.

Däremot struntar Åkersorken&co fortfarande konsekvent i att nämna att det rör sig om den procentuella - inte den totala - andelen brottslingar. Liksom det i sammanhanget mest relevanta faktumet att personer av utländsk härkomst i större utsträckning än svenskar befinner sig i en marginaliserad och socialt utsatt position i samhället. And as we all know: "socialgrupp tre" är ofta mer synliga i brottsstatistiken jämfört med resten av befolkningen.

Att säga att invandrare per definition är mer brottsbenägna är alltså ungefär lika statistiskt genialiskt som att säga att alla män är talibaner. Om invandrare är överrepresenterade inom vissa brottskategorier är detta ett integrationsproblem - inte ett immigrationsproblem.

Att knäcka Jimmie och hans Sverigedemokrater skulle kunna vara så enkelt som att erkänna att integrationen av invandrare i Sverige har misslyckats på flera punkter. Man har inte lyckats fullt ut att ge varken första eller andra generationens invandrare verkligt lika möjligheter att få ett bra liv. Detta beror säkert på en mängd olika faktorer. En av dem är bristande språkligt stöd, där Svenska För Invandrare (SFI) måste utgöra det största paradfiaskot. En annan faktor är att människor bosatt sig i områden där det helt enkelt inte finns jobb. Osv osv.

Hur som, så lär Sverigedemokraterna leta sig in i riksdagen fortare än kvickt om ingen hittar ett nytt grepp. Som det ser ut idag på den integrationspolitiska kartan finns FP som skjuter ut ett och annat obegripligt populistutspel. Resten av partierna har moralpanik. Och sen "vi-som-inte-gick-ut-högstadiet-och-tycker-att-det-är-blattarnas-fel-att-livet-e-skit". Det börjar bli rätt långtråkigt...
bilden är från valaffisch.se