torsdag 5 maj 2011

Gaypride KD-style

Efter åratal av bojkott har nu Kristdemokraterna beslutat att slutligen uppfylla den allmänna regnbågsplikten och ställa upp med ett eget tält på årets Pridefestival. Det är distriktsstyrelsen i Stockholm som har fattat beslutet och förhoppningen är att bilden av KD som ett HBT-frånvänt parti ska ändras, enligt distriktsordföranden Caroline Szyber.


Att delta i Pride är ju lite av ett obligatorium för politiska partier som är måna om sin överlevnad. På så sätt är beslutet ett både smart och strategiskt val av KD, som för tillfället kämpar för att hålla sig ovanför fyraprocentsspärren. Man kan såklart tycka att det är i senaste laget som KD:sarna hoppar på pridetåget. Men oavsett vad man anser om deras HBT-politik, har den kristdemokratiska frånvaron kanske inte varit alldeles obefogad.


Att leva upp till adekvat pridestatus innebär - lite krasst uttryckt - att köpa hela RFSL-agendan med både homoadoption och kyrkliga bröllop. Den som uttrycker tveksamhet kring frågorna kan alltså räkna med att bli lite paria i regnbågssammanhang. Om man spekulerar fritt kan man kan förmoda att detta kan ha varit anledningen exempelvis till att Göran Hägglund bojkottade partiledardebatten under förra årets Pridevecka. Då hängdes Häggis ut som en HBT-fientlig syndare med en symbolisk tom stol på klassiskt "dom som inte är med oss är emot"-manér.


Jag har tidigare bloggat om att Pride-festivalen stundtals urartar till en hetsig tävling mellan partierna på temat "vem är mest ok med gay". Förslag på HBT-borgarråd och könsneutrala toaletter från ett onämnbart parti vittnade bland annat om detta under förra sommarens Pride. Även om KD aldrig kommer att komma i närheten av denna populistkaliber, är lite konservatist-hbt:are kanske just precis vad som behövs för att bredda Pride-spektrat och ge den politiska delen den seriositet den förtjänar. After all, så ska ju Pride -åtminstone enligt den egen värdegrunden - vara ett öppet forum som "rymmer många olika röster". Vem vet, en vacker dag får vi kanske se Jimmie Å. hångla loss med Häggis. Den som lever får se...

2 kommentarer:

  1. Fan att inte ens KD kan hålla sig från att hetsa PK-trycket!

    SvaraRadera
  2. PK och PK.. Pride som fenomen är ju i min mening väldigt bra och positivt. Men det jag vänder mig emot är att alla måste tycka lika om de inte vill bli lynchade, samt den upptrissade mentaliteten där partierna ska "överträffa varandra". Det känns ganska fördummande.

    SvaraRadera