lördag 14 maj 2011

Verkligast vinner

DN rapporterar att kungen och Silvia gjort ett antal skeptiska uttalanden beträffande verklighetsförankringen bland svenska deckaralster under ett statsbesök i Polen nyligen. Anledningen till kungaparets betänkligheter är att de enligt utsago anser att den världsbild svenska deckarförfattare målar upp i sina romaner, med tillhörande kallblodiga mord och allmän brutalitet, inte stämmer med deras egen. Således sågas såväl Millennium-trilogins som Sjöwall-Wahlöö och Mankell-böckernas Sverigeskildringar längs med fotknölarna av monark-duon.




"(...)ni måste förstå att svenska krimböcker är produkt av ren fantasi”, sa bland annat drottningen vädjande till studenterna vid en högskola i Warszawa.


Detta till synes oförargliga utspel hade kunnat avfärdas som ett litet släng av kunglighetens diskreta charm. Men kungaparets uttalande lyckades reta upp brottmåladvokaten, tillika ordföranden för republikanska föreningen, Peter Althin (Kd) ordentligt:


”De skulle bara behöva öppna fönstret och titta ut från sitt torn, Det [om kriminaliteten] finns där ute – inte överallt och hela tiden – men likväl finns det"





Man får väl ge Peter Althin rätt - även om det inte springer omkring en massa pyromaniska 10-åriga tjejer som tänder eld på sina tungt kriminella fäder överallt. Men lika mycket som kungen och tyskan skulle behöva kika ut från Drottningholms tinnar och torn, skulle det säkert inte skada om pöbeln då och då fick en och annan reality-check från hovet.


Bara för att gemene svenne-banan aldrig träffat en kaffeflicka och förmodligen aldrig kommer göra det heller, betyder det inte att de inte finns. Således kunde kanske ett och annat studiebesök hos Noppes eller lite myshäng med Maddis i Troppan vara på sin plats för kreti och pleti. Det finns ju onekligen dem som anser att tiaror, kaffeflickor och slutna gubbsällskap är produkter av ren rojalistisk fantasi. That oughtta shut them up...

1 kommentar:

  1. http://coldlazarus.blogspot.com/2011/05/kaffeflickan-fr-bloggen-bredvid-kom.html

    SvaraRadera