tisdag 30 november 2010

Lie back and think of the Vatican

När den nuvarande påven - Benedictus XVI - klev upp på påvestolen gjorde han det som vanligtvis är brukligt för påvar: saligförklarade sin företrädare, lärde sig säga god jul/glad påsk på 73 språk samt gjorde ett och annat offentligt förkastande av abort, homosexualitet, preventivmedel och annat snusk som inte hör mänskligheten till. Och som sig bör, rasade naturligtvis stora delar av västvärlden mot dessa bryska uttalandens konservativa karaktär. Så långt hängde alla med.


Betydligt mer otippat var däremot avslöjandet att samme påve uttalat sig - om än försiktigt - positiv till användadet av kondom. Säkerligen var det en och annan som tappade hakan när de hörde detta - påven har ju tidigare gjort sig känd för sin eminenta smittskyddsteori som grundar sig på tanken att kondomer är fel sätt att bekämpa HIV på. Men i en nyligen publicerad bok av den tyske journalisten Peter Seewald citeras alltså påven där han vädrar en rad tämligen icke-påvliga åsikter, däribland om kondomer. Kondom kan enligt Benedictus XVI vara helt okej - dock endast "under vissa omständigheter" och i syfte att skydda sig mot smitta.



Vad som menas med "vissa omständigheter" är dock höljt i ett högst grumligt dunkel. Möjligen tänker sig påven att kådisen kan få åka på när eventuell farhåga för vissa typer av könssjukdomar föreligger - typ, en och annan tomte i trumpeten får man ta, så länge vi inte snackar blodsmittor. Alternativt är tanken att bara utvalda grupper ska omfattas av denna påvliga barmhärtighet.

Vilka dessa lyckliga individer som får påvens kondomvälsingnelse är, kan vi bara spekulera i. Men den som värnar om sin hälsa gör alltså klokt i att suck up to the Pope. För resten är det bara att bita ihop, luta sig tillbaka och tänka på Vatikanen.

Ur led är tiden...