onsdag 10 november 2010

Kvinnogöra

Aftonbladet passar på att vädra lite gammalt hederligt människoförakt genom att ägna en hel artikel åt det förkastliga faktum att Jimmie Åkesson anställt en 20-årig fotomodell som sekreterare. Sekreteraren - Alexandra Brunell - är sedan länge aktiv i SD:s ungdomsförbund och driver bland annat en egen modeblogg. Artikeln låter oss bland annat veta att Alexandra inte bara en sån där som hänger på Stureplan, utan har också ”shopping, resor, mode, skönhet, hälsa och party” som sina främsta intresseområden.

Undertonerna i artikeln är övertydliga på gränsen till det vulgära: Jimmie har anställt en party-bimbo vars intressesfär kretsar kring brudigheter som skönhet och mode. Texten är utformad med en minutiös pedagogisk noggrannhet, så att ingen läsare kan undgå att förstå att detta är den perfekta anledningen att hata SD ännu mer. Liksom Stureplansbarbies, givetvis.

Om det är på detta sätt som kvällspressen ämnar granska Sverigedemokraterna under mandatperioden, har SD segern i valet 2014 som i en liten ask. Men frågan är om inte den idiotiskt vinklade dumjournalistiken övertrumfas av det unkna kvinnoförakt som präglar artikeln. Sättet traditionellt "kvinnliga" intressen ständigt hängs ut som hjärndöda och lite skämmiga, samt den daterade kopplingen mellan snygga tjejer och spånighet, är så old-school gubbchauvinistiskt att det nästan är långtråkigt. Var är Gudrun när man som bäst behöver henne?