onsdag 30 juni 2010

Nolltolerans mot intolerans

Sverigedemokraterna får inte vara med och leka i partiledarutfrågningarna eller slutdebatten, meddelade SVT:s programdirektör Jan Axelsson häromdagen. Motiveringen till SVT:s beslut är - enligt Axelsson - att SD inte varit tillräckligt närvarande i debatten samt partiets pendlande kring fyraprocents-spärren.

Att använda Sverigedemokraternas frånvaro från den allmänna debatten som skäl till att utestänga dem från partiledardebatten, känns som en rätt krystad bortförklaring. Man kan naturligtvis tycka vad man vill om partiets åsikter, men att de väcker reaktioner är ett faktum. Det märks inte minst på riksdagspartiernas kamp om vem som kan bedyra det egna partiets vägran att samarbeta med SD allra mest högljutt.

Märkligast är dock resonemanget om Sverigedemokraternas opinionssiffror. Väljer man att klicka in på SVT:s egen valsajt kan man få fram ett medianvärde av opinionsinstiutens mätningar. Enligt detta mätinstrument har SD legat ganska konstant över 4 procent det senaste året.

Med detta sagt, kan det därför konstateras att den statliga televisionen väljer att porta Jimmie Å:s parti från tv-studion på grund att man helt enkelt inte godkänner deras åsikter. Och det går såklart att förstå ambitionen att vilja bromsa främlingsfientliga krafter. Har man dessutom kontroll över vad som visas i de allmänna medierna kliar det naturligtvis ännu mer i fingrarna. Men light-fascistoida åsikter ska inte mötas med stasi-kryddade metoder.

Sverigedemokraterna består av ett gäng nyblivet semi-rumsrena mysrasister, med ett partiprogram som i princip uteslutande tar sin utgångspunkt i den upplevda roten till all världens ondska - den s k "massinvandringen". Partiet för på så sätt en argumentation som är mer svajig än Andorras backlinje och som därför borde vara rätt enkel att plocka sönder för vilken normalkompetent partiledare som helst under en debatt.

Med detta i åtanke hade det underliggande syftet hos SVT förmodligen främjats mer om Jimmie fick leka dummer-jöns i en timme under bästa sändningstid. Istället kan han nu spela fram offerkortet och åberopa grundlagsprinciper. Not great.

Inför valet 1991 bjöd SVT in Bert och Ians "Ny Demokrati" till slutdebatt. Ny demokrati hade bildats samma år och låg visserligen på höga opinonssiffror, men satt följaktligen vid tillfället inte i riksdagen. Föga visste man då på televisionen att denna invit skulle skapa vissa dilemman i en valrörelse 19 år senare. "Riksdagspartier only" hade nämligen varit en hjälpsam devis att gå efter i dessa dagar.