onsdag 19 maj 2010

Vinsten med vinst

SVT:s Godmorgon Sverige har rullat igång sin partiledarutfrågning inför valet. Igår var det Lars Ohlys tur att grillas av både programledare och frågvisa tittare. Som svar på vilka två frågor som är viktigast för hans parti sa Ohly, förutom fler jobb, att skapa "världens bästa välfärd, utan vinstintressen". Han syftade här på de entreprenörer som genom upphandlingar och LOV (lagen om valfrihetssystem) får vara med och bedriva offentlig verksamhet. "Vinstintresset hos dessa företag leder till att skattepengar går till aktieutdelningar istället för till verksamheten", förklarade Lasse och passade samtidigt på att trä på sig martyrkoftan genom att uppgivet konstatera att hans parti tycks vara det enda som driver denna brinnade fråga.

Snyft!

Ja, ni har det förut. Jättelika (onda!) aktiebolag plockar ut miljaaardvinster som genereras genom att bedriva skattefinaniserad skola, vård och omsorg. På Lasse-Betongs resonemang kan man nästan luras till att tro att det är ett gäng konglomerater som pumpar ut tonvis med skattepengar och profiterar på det stackars hårt slitande folket genom lönsamma aktieaffärer. Det låter med andra ord som en riktigt snaskig proletärromantisk historia. Ack om den bara var sann!

Tvärtemot vad Ohly och hans Vpk..ursäkta Vp, vill påskina är ersättningarna i ett valfrihetsssystem lika stora oavsett vem som bedriver vården eller skolan. Skillnaden är bara att det finns en hel del privat driven (men skattefinansierad) verksamhet som kan gå med vinst för samma medel som den landstingsdrivna vårdcentralen eller kommunala skolan. Det borde få vem som helst att fundera på nivån på effektiviteten i den offentliga verksamheten.

Vinsten är en nödvändig drivkraft för vilken företagare som helst. Att starta företag och satsa kapital är ett risktagande och saknas möjligheten att göra vinst, finns heller ingen buffert för dåliga tider, lokalinvesteringar, förbättringar etc.

Däremot ska naturligtvis inte vinstintresset vara den enda motorn för företag inom välfärdssektorn. Ett elektronikföretag, till exempel, strävar efter ökad efterfrågan på produkterna det tillverkar. Ett vårdföretag, däremot, ska knappast eftersträva ett ökat vårdbehov utan snarare högre kvalitet. Landstingen måste därför se till att hela tiden skapa bra kvalitetsparametrar som företagen ska efterleva.

Lasse O och hans vänstergäng kan göra sig ordentligt hemmastadda i sin martyrroll som "de enda upplysta". För att välfärden måste öppnas upp för entreprenörer och därigenom driva fram ökad effektivitet, har de flesta förstått nu. Såssarnas nye oppositionslandstingsråd i Stockholm tillika nationalekonomen, Ilija Batljan, har t o m deklarerat att han "älskar vinst" och att tiden då socialdemokrater såg privata aktörer som något problematiskt sedan länge är förbi.

Jag kan inte låta bli att undra vad som skulle hända om Larsa fick praoa några veckor hos Ilija. Den som i ena andetaget vill skapa "världens bästa välfärd" och i det andra vill utradera alla incitament till att förverkliga denna, borde nämligen ha ett och annat kvar att lära om nationalekonomi. Men, såklart, att leka martyr är ju ganska roligt det med...