onsdag 13 januari 2010

Shitgate

Jag trodde aldrig jag skulle få nöjet att konstatera detta, men veckans absolut hetaste ämne är inget mindre än bajs. Japp. Inte trodde väl statsministerns stackars pressekreterare Edvard Unsgaard att en oskyldig statusuppdatering skulle leda till en sådan mediestorm, när han på Facebook glatt utbrast sin förtjusning över arbetslinjens blomstring i ett nerbajsat trapphus.

Unsgaard, som i söndags kom hem för att i trappen göra den mindre angenäma upptäckten av mänskliga fekalier, gjorde snabbt slag i saken och ringde upp sitt invandrardrivna städföretag som kvickt städade undan alla bruna spår. Unsgaard blev så imponerad av denna raska framfart att han var tvungen att dela med sig av sin entusiasm på Facebook:

"Tycker invandrare och invandrarföretagare är otroliga. Någon idiot hade i natt gjort det lite större behovet i vårt trapphus (och lagt sin halsduk där...). Jag ringde vårt städbolag som drivs av invandrare som på en halvtimme skickade över en ryska som städade och sanerade trappen. Det är arbetslinjen det, att på en halvtimme en söndag få fram en duktig städerska som gör ett fantastiskt jobb."

Ah - det hade ju kunnat bli så bra: att så finurligt koppla ihop en rask skitborttagaroperation med den borgerliga arbetslinjen och så lite invandrarkurtiserande som grädde på moderatmoset. Score! Dessvärre var det inte så media tolkade det. Politikerbloggen och Expressen fick snart nys om statusuppdateringen och var inte sena med att dra på det stora artilleriet "Torka bajs en söndag - moderaternas vision av arbetslinjen" hette det på den senarenämndas hemsida.

Naturligtvis såg också oppositionen till att utnyttja detta guldläge och vältra sig i Unsgaards lilla klavertramp. Riksdagsledamoten Luciano Astudillo (S) brassade på ordentligt och menar på i en debattartikel på Politikerbloggen att statusuppdateringen avslöjar den "Unsgaardska världsbild" som cementerar "vi- och dom-tänkandet". Astudillo skriver också i artikeln att entusiasmen över att en invandrarkvinna kommer och städar i trappen känns "läskig".

I ärlighetens namn borde såklart Edvard Unsgaard i egenskap av pressekreterare vid det här laget hajat ett och annat om bra kommunikation. Att skriva "bajs" och "invandrare" i en och samma mening är aldrig smart. Även om poängen naturligtvis var att invandrare är företagsamma och att detta var ett exempel på det.

Men faktum är att Luciano Astudillo ter sig som den som cementerar statustänk i denna debatt. Trots att han i sin artikel bestämt förnekar detta, luftar Astudillo en del unket yrkesförakt. Skit måste städas bort. Lika mycket som sopor måste tömmas och avlopp rensas. Att påstå att det skulle vara "läskigt" att delegera ett jobb som städning av ett trapphus till en städerska (som råkar vara kvinna och invandrare) och att sedan vara nöjd med att jobbet gjordes snabbt, tyder inte på något annat än en attityd till städning som ett skitjobb. Se där så lätt det är att gå vilse i pk-djungeln!

Jag vill med dessa rader råda alla fellow politruker att tänka er för innan ni försöker vara klyftiga på facebook. Det gäller t ex småbarnsföräldrar som tycker barnvakten är så himla snabb på att byta blöja eller hundägare vars hunddagispersonal alltid plockar upp heavy duty i ett nafs. Tag er i akt! Storebror och (s)kvallerpressen ser er.