tisdag 12 april 2011

Bränna burkor

Frankrike blev igår det första europeiska landet att införa ett förbud mot burka och niqab på allmän plats. Det innebär att den som traskar omkring på gator och torg med ansiktet dolt av tyg riskerar att bötfällas. Samma dag som lagen trädde i kraft greps två niqabklädda kvinnor av polisen för otillåtna demonstrationer.


Syftet med förbudet är framförallt att främja kvinnors rättigheter. Och man kan givetvis förstå tankelogiken - kvinnor iklädda heltäckande slöja kan te sig ganska oförenligt med den västerländska synen på män och kvinnor som jämlikar.


Genom den nya lagen tänker man sig naturligtvis att kvinnorna befrias från religionens och makens krav att skyla sig. Kanske kommer detta också att innebära en stor lättnad för de kvinnor som inte vill annat än att slippa burkan/niqaben. Problemet är bara att förbudet utgår ifrån att alla kvinnor som klär sig i heltäckande slöja per definition inte gör det av eget val. Eftersom flera franska muslimska kvinnor protesterat för att försvara sin rätt att bära niqab eller burka, underkänner man därmed deras fria vilja.


Frågan är naturligtvis inte lätt. Dels för att det moderna samhället i mångt och mycket bygger på möjligheten att kunna identifiera sig - på banken, när man ska skriva prov, på körkortet etc. Men också att tanken att män går omkring och är så sjukt sugna att kvinnor bara måste täcka varje liten kvadratmeter av sina kroppar, liksom känns aningen passé. Synen på män och kvinnors lika värde är en av de viktigaste grundpelarna i västerländska demokratier. Men det innebär också att aspekten om kvinnans fria val i burkadebatten måste ses som relevant i sammanhanget.


Enligt den franska regeringen är burkaförbudet till för att lösa upp de religionsbetingade spänningarna som finns i landet. Men det är tveksamt om odlandet av myten om muslimska kvinnor som en enkom förtryckt grupp är rätt sätt harmonisera religiösa motsättningar. Och frågan är egentligen vilken demokratisk aspekt som är viktigast: rätten att få gå klädd som man vill eller vikten av att kvinnor inte ska klä sig i klädedräkter som symboliserar en förlegad kvinnosyn.


Frågan om burkaförbud är på så sätt både lite av en juridisk och moralisk snårskog. Utgångspunkten borde därför vara att låta den som vill bränna sin burka eller bh göra det - och vice versa för dem som vill behålla dem på. Burkadebatten lär med all säkerhet fortsätta ett tag till.

3 kommentarer:

  1. Och frågan är egentligen vilken demokratisk aspekt som är viktigast: rätten att få ingå partnerskap med alla kvinnor man som man älskar eller vikten av att bara två individer ska få legal status som gifta. Lite vägledande lagstiftning om att dra med vissa grupper in i 2000-talet och bort från vilset religiöst kvinnoförtryck är väl bara välkommet?

    SvaraRadera
  2. Kanske det, som sagt tycker jag inte att frågan är alldeles enkelt. Men det finns något paradoxalt i att införa förbud mot kvinnor att ha på sig burka/niqab baserat på uppfattningen att de gör detta av tvång, när kvinnan själv menar att hon gör det av egen vilja.

    SvaraRadera