onsdag 27 april 2011
Kreativ stadsparkering
onsdag 20 april 2011
Kulturfanatism
Inget sketet arbete
Lite extra skum framstår ambitionen att befria kidsen från "skitjobben", om man tänker på att det just nu råkar vara en del unga som saknar jobb. Att utradera hela telefonförsäljarbranschen kan eventuellt ge visst negativt eko på arbetsmarknaden (såvida det inte finns någon annan grupp som Karin Wanngård avser överlåta skitjobben till), men vad vet jag.
Hur som helst vill jag ändå mana alla knegare därute att ta sig i akt. Eftersom definitionen av skitjobb ännu inte specificerats av Wanngård, är det nämligen ännu högst oklart exakt vilka som kan tänkas bli entledigade från sina skitgöror vid en potentiell framtida S-valvinst. Fram till att en gängse precisering av skitjobbsbegreppet utarbetats kan man alltså bara spekulera. Ryktet gör dock gällande att en och annan byråkrat, kamrer och tingsnotarie hänger jäkligt löst...
tisdag 19 april 2011
måndag 18 april 2011
Kravlösa krav
Alla vårtrötta oppositionspolitiker ute i landet kan med fördel ta efter detta strålande exempel på den gamla klassikern "Konsten att koka soppa på obefintlig politik genom allmängiltiga flosklelcitat". En synnerligen gångbar taktik som går att tillämpa på såväl kommunal, landstingsk som riksnivå. Här följer några kreativa förslag att copy-pasta till kommande pressmeddelanden(klistra in valfri partilförteckning):
"(X) kräver färre sjuka och fler friska"
"Kommunalråd X anser att skolorna ska bli bättre i X kommun"
"(X): Dags att vi skapar fred på jorden"
"Riksdagsledamot X: jag kräver ett slut på konflikten i Mellanöstern"
"Närsjukvården ska utvecklas inte avvecklas"
(ok, förlåt - den här snodde jag från sossarnas pressmeddelande men det är faktiskt det bästa jag hört sen "mångfald - allt annat är enfald").
"And I wish for world peace"
Dagens lunch
söndag 17 april 2011
Moralfilosofiska pretentioner
"(...) 60- och 70-talens kvinnorörelse [hade] fel när den drev fram en abortlagstiftning som bygger på tanken att kvinnans rätt till sin egen kropp nästan alltid är överordnad fostrets."
Synpunkten att kvinnor tappar rätten att bestämma över sina egna kroppar i samma ögonblick de blir gravida har använts av abortmotståndare sedan urminnes tider. Och även om abortfrågan inte är enkel, så framstår försöket att göra en känslomässig fråga till en akademisk metadiskussion som ganska kallsinnigt. Man kan diskutera om det är det ofödda barnets respektive kvinnans rättigheter som ska beaktas, men att dra in Kant, Mill, Rawls och gubbarna känns både irrelevant och pretentiöst. Att debattartikeln dessutom skrivits av två personer som av biologiska skäl aldrig behöver konfronteras med frågan om att fullfölja en graviditet, gör inte direkt saken mindre provocerande.
torsdag 14 april 2011
tisdag 12 april 2011
Bränna burkor
söndag 10 april 2011
Dagis revival
”Ansvaret för livssituationen läggs på individens axlar, vilket i förlängningen leder till att misslyckandet blir en individuell skuld”.
I klartext: lilla vän, om pappa staten klipper navelsträngen med dig och låter dig fatta dina egna beslut, kan du inte bara få för dig att göra alla möjliga tokigheter. Du kan också – ve och fasa – bli tvungen att ta ansvar för konsekvenserna av dessa beslut. Somliga kallar detta att bli vuxen. Författarna däremot, ser uppenbarligen ”ansvaret för livssituationen” som ett högst ödesdigert hot mot Svea rike.
Vilken verklighetsbild av det svenska samhället som artikelförfattarna utgår från, är höljt i visst dunkel. Bjereld och Demker tycks ta avstamp i någon form av libertarianismens utopia där politiken helt utraderats till förmån för en korsning mellan renodlad marknadsekonomi och hardcore-darwinism (tänk att det bara tog 4,5 år för borgerligheten att nedmontera hela statsmakten!). Desto mer tydlig är debattörernas önskan för den svenska samhällsutvecklingen – ett dagiskollektiv med en omhuldande stat som fattar alla de beslut som de lealösa invånarna inte kan ombetros att göra själva. En stat som förstår att det förrädiskt lockande köksbordet i själva verket utgör en militant krigszon:
”För oss framstår köksborden mer som en förhandlingsarena för den marknadsanpassade konsumtionsenhet som familjen tenderar att reduceras till.”
Jag har faktiskt ingen aning om vad en konsumtionsenhet är för något (det låter lite som samma typ av obegripliga - men högst fis-intellektuella - ordkonstruktion som ”arbetarklassens kampenhet”). Men jag förstår att Uffe och Marie tycker att jag är riktigt illa ute i detta järnvägs- och elproduktionsavregleringarnas samhälle. Även om jag fortfarande svävar i stor ovisshet om varför, så inser jag av artikeln att jag borde vara fullkomligt vettskrämd. Om fler känner igen sig i Bjerelds och Demkers verklighetsbeskrivning återstår att se. Men något säger mig att om det är någon pusselbit som gemene svensk inte avsaknat under årens lopp, så är det den statliga klåfingrigheten
måndag 4 april 2011
Irrationaliteten i partiskepnad
Huruvida det faktum att Beroendecentrums metadonklinik ligger beläget mitt i latteföräldraghettos epicentrum - Kungsholmen - är föremål för samma oro, framgår inte av artikeln. Dock kan man konstatera att bristen på sakliga argument tycks få moderaterna att famla efter den ena mer långsökta bortförklaringen efter den andra.
Den som har bemödat sig om att läsa på lite kring vad ett sprutbytesprogram faktiskt innebär, vet att det bygger på att brukaren lämnar in en smutsig spruta i utbyte mot en ren. Även om Anna König Jerlmyr tycks leva med föreställningen att den personal som finns på sprutbytesverksamheten slänger smutsiga sprutor omkring sig som andra kastar fimpar och glasspapper, så kan jag personligen intyga att så inte är fallet.
Jag var med och besökte Malmös sprutbytesprogram 2009. Projektet har funnits i många år och den personal som arbetar på kliniken är kunnig inom både hälso- och sjukvård och smittskydd generellt. Därutöver fungerar kliniken i många fall som den enda förtroliga kontakt flera av missbrukarna har med samhällets insatser. Ibland blir det också en sluss in i missbruksvård och rehabilitering.
Beslutet i landstingsfullmäktige om att starta provverksamhet för sprutbyte grundar sig på en omfattande studie från Karolinska Instituet. I studien kan man bland annat läsa att 92 % av de nyupptäckta HIV-fallen bland deltagarna hade delat sprutor eller verktyg med varandra. Som förälder borde alltså man vara långt mer oroad över alla använda sprutor och kanyler som är i omlopp i Stockholm, snarare än att det ligger en sprutbytesverksamhet några kvarter från parken där barnen leker. Jag minns till exempel att jag under dagistiden en gång hittade en spruta i en park med några kompisar. Uppenbarligen var vi ett gäng relativt streetsmarta 5-åringar som lät den ligga, men det hade lika gärna inte kunnat vara så.
Det finns en gräns när ambitionen att värna om en diffus väljargrupps eventuella preferenser överskuggas av en total brist på logik och sunt förnuft. Eller som Sanna Rayman skriver: ”Snälla rara moderater. Ni som berömmer er om att vara pragmatiska. Är det inte dags att uppvisa lite pragmatism i den här frågan?”. Moderaternas tvångsmässiga sprutbytesmotstånd börjar alltmer likna en pubbis som försöker övertyga sina päron om att det egentligen var någon annan som snodde sprit och hade fest hemma i helgen. Det börjar bli ganska pinsamt.