tisdag 13 april 2010

Mycket snack och lite hockey

De radikala förändringarnas vindar blåser i det Socialdemokratiska arbetarpartiet. Måna skriver idag på DN Debatt att hon och såssarna nu omprövat sin politik. Misstag har begåtts i det förflutna, skriver Sahlin, men nu är det dags att rätta till det som gått snett. De gamla Socialdemokraterna är äntligen redo att bli (förlåt Reinis & Borg) de Nya Socialdemokraterna.

Tatarataa va spännande! Hittills har det varit idel more of the (s)ame så detta tycktes naturligtvis först kunna bli en riktigt rafflande artikel. Hur som, vilka snedsteg det rör sig om som nu ska korrigeras får läsaren aldrig veta i artikeln, men Sahlin presenterar likväl fyra mål som utgör denna politiska förnyelseprocess: satsning på fler jobb, utbildning, mindre barnfattigdom och socialbidragsberoende.

Detta ska alltså - om jag tolkat denna omprövandedoktrin rätt - stå i stark kontrast till såssarnas tidigare politik där man sket högaktningsfullt i jobb, utbildning, fattiga kids och socialbidragstagare. Eller?

Tiden från hösten 2006 - dvs post-Persson - och framåt har i sosseretoriska termer präglats av temat "förändring". Bort med det gamla GP-sunket och in med den nya fräscha sossomatiken. Sedan Måna S. tillträde som partiledare 2007 har hon ihärdigt sökt revansch för Moderaternas brutala stöld av (S)-hjärtefrågorna, genom att upprepa ordet "jobb" som ett heligt såsse-mantra. Jobbkongress, jobbfråga, jobben först etc. etc. Att det behövs jobb skriver alla under på, men problemet för sossarna är att man hittills inte lyckats presentera en endaste konkret åtgärd för att åstadkomma detta.

Därför var det naturligtvis befriande att i Sahlins debattartikel se att man sett till att snacka mindre och istället producera en universallösning till förverkligandet av denna sossevurm till fråga:


"Vårt mål är full sysselsättning. För att nå det målet måste sysselsättningsgraden öka."

Ja jäklar. Sug på dessa två meningar som visar inte bara en bländande logisk skärpa, utan även ett alldeles briljant simplifierat svar på jobbskaparfrågan.

Retoriskt sett är Socialdemokraterna Sveriges mest jobbinriktade och förändingsbenägna parti. Att det hittills stannat vid just retorik och följaktligen inneburit en total avsaknad på förslag på faktiska politiska åtgärder, är mer uppenbart än Östros glansiga flint. Det kan naturligtvis röra sig om en fullkomlig brist på självinsikt i sossetoppen. Men allra mest liknar det en rad taffliga försök efter att med vackra omskrivningar och drömska mål dölja att man ännu inte är redo för verklig förnyelse i partiet. Det återstår att se om svennebananerna hunnit genomskåda skådespelet den 19 september...