torsdag 17 december 2009

Socialbidragstagaren bär rosa

Det här med dekonstruktion av könsroller var länge ett favoritämne i den allmänna samhällsdebatten i Sverige. Ett tema som, efter att ha nått sin kulmen vid releasen av Nina Björks "Under det rosa täcket", sedan ett tag känns aningen passé. Men hur det nu är så har nu även våra grannar anglosaxerna väckt den slumrande genustrenden till liv.

Organisationen "Pink Stinks", som fått en del uppmärksamhet i media de senaste dagarna, är den nya uppkomlingen i kategorin "Vi-som-hittat-roten-till-all-ojämställdhet". Här är det ett gäng självutnämnda genusexperter som anser sig hittat den slående kopplingen mellan den s k "rosifieringen" av småflickor och tjejer som senare väljer lågstatusjobb. Tanken är alltså att den som gillade att frottera sig bland rosa ting som barn, är predestinerad till ett liv med en allmänt risig karriär. Leker din dotter också med rosa leksaker? Sorry, glöm bankdirektör eller politiker och säg hej till ännu en socialbidragstagare in the making. Med denna häpnadsväckande vetenskapliga diskurs som grund, har initiativtagarna startat en kampanj mot...eh, rosa.

Metoden för utförandet av kampanjen är oklar, men man får förmoda att planen är att stegvis eliminera allt med rosa skepnad i var 5-årig flickas ägo. Men med tanke på att kampanjen stöds av den brittiska justitieministern Bridget Prentice, borde inte genomförandet vara alltför svårt. Tänk typ genus-gestapo som gör räder i det ena flickrummet efter det andra, sönderklippandes rosa klänningar, gilijotinerandes barbiedockor och uppsprättandes allehanda rosa gosedjur.
Skönt att det finns folk som tar samhällsproblemen på allvar...