måndag 13 december 2010

Ingen knähund

Calle Bildt fortsätter odlandet av sin egen myt och valde att i helgen ta tillfället i akt till lite diplomatiskt freestylande med anledning av lördagens bilbombande. Utrikesministern körde enligt devisen "what happens on Twitter stays on Twitter" och tvittrade vid midnatt ut sin egen terroristteori till allmän beskådan - långt innan Reinfeldt ens hunnit vakna. Han passade därefter på att putsa vidare på stjärnstatusen genom att name-droppa lite på sin blogg och betona - två gånger för säkerhets skull - att Hillary hört av sig.

Innan detta inlägg börjar osa alltför mycket jante ska jag klargöra att jag tycker att det är trevligt med lite VIP-glamour i svensk politik, vilket man får medge att Calle ändå tillför. Men för den påtagligt irriterade Reinfeldt borde Bildts försök att spela Allan i den sociala mediesfären utgöra ett orosmoln. Om statsministern är mån om sin maktställning alltså. Det är väl knappast någon som tror att Calle råkade slänga iväg ett litet obetänksamt twitterinlägg i affekt kl 00.05 på natten.

Japp, det där med att ge gamla ex-statsministrar statsrådsposter har onekligen sina sidor. För medan Bildt bidrar till att höja kändisfaktorn i regeringen, kan man göra konstaterandet att en gång tupp, alltid tupp. Jänkardiplomaternas kaxig-småhund-eufemism blev plötsligt mer aktuell än någonsin.


Lika som bär?