onsdag 24 augusti 2011

Under det bruna täcket



SVT-journalisten Elisabeth Åsbrink har skapat rubriker genom ett nytt försök att väcka liv i debatten kring Ingvar Kamprads brunfärgade förflutna. Den nya vinklingen består i avslöjandet att Kamprad uppenbarligen var en mer aktiv medlem i det svenska nazistpartiet Svensk Socialistisk Samling än vad han tidigare velat påskina.


Det är givetvis inget litet lik som Ikeagrundaren har i sin garderob. Samtidigt kan man inte låta bli att undra vad syftet med SVT:s skandalreportage egentligen är. Ikea är en lika väl inetsad institution i den svenska nationalsjälen som sill, Volvo och midsommarfylla. Att avslöjandet om Kamprads ungdomsår skulle leda till någon sorts allmän Ikea-bojkott känns därför föga troligt.


Därtill ska man kanske också tillägga att personakten som upprättades av säkerhetspolisen över Ingvar Kamprad är daterad till 1943 - dvs, när Kamprad var 17 år. Ungdomlig naivitet håller kanske inte direkt som en ursäkt i det här fallet, men det skadar inte ta sig en funderare kring preskribtionstiden för diverse överträdelser.


Hur det än är, lär SVT-inslaget knappast ge tillräcklig chockeffekt för att strypa försäljningen av Billy-bokhyllor nämnvärt. Man kan således konstatera att svenska journalister har ett och annat att lära om sin egen bransch och den ädla konsten att sänka en folkkär profil. Nazi-scoop i all ära, men det är en droppe i Mississippi jämfört med den folkstorm som skulle utbryta om någon lyckades rota fram en bild på Ingvar Kamprad rökandes en suspekt pipa...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar