måndag 13 juni 2011

Upp till camp



Plankarorganisationen planka.nu har slagit upp läger utanför landstingshuset. Det är tydligen någon form av protestaktion mot Alliansens förslag till en höjning med en hunka av SL-kortet.

Jag sitter alltså i detta nu och dividerar med mig själv om jag ska ta bakvägen ut eller helt enkelt ladda vattenpistolen och inta krypskytteposition i högra flygeln (tror jag har tittat på för många avsnitt av Band of Brothers på sistone...)

Kan ändå inte låta bli att undra lite över logiken i aktionen. Själva grejen med att planka är ju att inte betala alls i kollektivtrafiken. Är det någon grupp i samhället som därför verkligen inte borde bry sig om SL-kortet höjs en hundring hit eller dit, så är det plankarna. För gemene plankare är väl snarare bötesbeloppet det intressanta.

Ok jag vet, det finns ett underliggande kall. Plankaridkarna anser sig kämpa tappert under parollen "För en avgiftsfri kollektivtrafik". Om de ens själva tror på detta nånannanismernas utopia är högst oklart. Men eftersom det inte finns något parti i landstinget som delar deras ambition, känns missionen ungefär lika realistisk som att bedriva nykteriströrelse på en Finlandsfärja.

Men men vem vet, jag kan ha fel. En handfull campande kids kanske trots allt får landstingsledningen att tänka om. Nån annan kan ju trots allt alltid betala...

5 kommentarer:

  1. Precis, någon annan kan alltid betala. Och det är inte rätt. Det är inte rätt att några få har råd med allt - oftast tar de bil dessutom, medan andra faktiskt inte kan betala.
    Att man plankar står inte i motsättning för att man är emot en höjning av biljettpriserna, det är ju lite okunnigt att slänga ut ett sådant argument..? Denna aktion var inte bara av planka.nu utan flera organisationer som talar för betydligt fler stockholmare - detta kunde du ha sett på demonstrationen vid Sergels torg för ungefär en månad sedan.

    Alla stockholmare tjänar inte som Torbjörn Rosdahl. Tänk på det nästa gång du skriver en massa nonsens.

    SvaraRadera
  2. Att politikerna håller ihop om avgiftspolitiken är väl snarare ett argument FÖR att demonstrera mera? Planka.nu jobbar för en avgiftsfri kollektivtrafik för alla, trots att vi inte är pensionärer så tycker vi att det värsta är att dessa ska få mest höjning, 17%. Antagligen ligger det utanför din världsbild att både tänka på sig själv och andra...

    SvaraRadera
  3. Jo, jag har förstått att ni är tämligen solidariska med andras pengar. 350 mille om året kostar fuskåkandet skattebetalarna.

    SvaraRadera
  4. Vad kostar allt annat då? Låtsas inte som att den här höjningen är pga plankare, eftersom det inte heller nämns i budgetförslaget. Det är inte plankare som är problemet, det är de höga avgifterna.

    SvaraRadera
  5. Plankare är ett problem. De parasiterar på det allmänna. Vi har demokratiskt kommit fram till att vi ska ha en avgift, plankare bryter mot beslutet för de anser sig ha större rätt än alla andra. Om ni nu är så himmla populära varför är inte noll-taxepartierna i majoritet i landstinget? Vinn ett val och återkom med era krav. Jag lovar följa ert beslut och inte tvinga mig till att få betala när ni satt en noll-taxa!

    SvaraRadera